- Ik ben net betrokken geweest bij een aanrijding.
-
Ik ben net betrokken geweest bij een aanrijding. Welke stappen moet ik ondernemen?
Indien er gewonden zijn, moet u meteen de hulpdiensten waarschuwen. Eens u deze vaststellingen heeft gedaan, moet u van gegevens wisselen met de andere betrokkene(n). De meest aangewezen manier om dit te doen, is het invullen van het Europees aanrijdingsformulier. Bespreek met de andere partij wat er juist gebeurd is en blijf kalm.
Ook wanneer de politie erbij wordt gehaald, is het nuttig om nog steeds het aanrijdingsformulier in te vullen. Bovendien geldt het voor elke soort aanrijding, of het nu twee wagens, een wagen en een fiets, bromfiets, of ander voertuig betreft. Ook wanneer u niet meteen schade kan vaststellen, vult u best het formulier in. Niet alle materiële schade aan voertuigen is dadelijk te merken na een aanrijding. Voelbare aanrijdingen hebben echter in de meeste gevallen schade tot gevolg. Foto's kunnen later eveneens nuttig zijn.
Vraag gerust meer informatie in ons kantoor, ons team bij Verzekeringen Claeys BVBA staat steeds voor u klaar!
- Hoe moet ik het Europees aanrijdingsformulier invullen?
-
Hoe moet ik het Europees aanrijdingsformulier invullen?
Het aanrijdingsformulier heeft exact dezelfde opmaak in alle Europese landen. Als u dus een ongeval in het buitenland heeft, dan kan u zich baseren op het formulier in het Nederlands.
Omdat het formulier uit doordrukpapier bestaat, volstaat het om één exemplaar in te vullen. De doorgedrukte versie is even geldig als het origineel. Zo zijn er meteen twee exemplaren: één voor u en één voor de andere bestuurder.
Wat het invullen betreft, begint u bovenaan met het invullen van de datum en de locatie. Vervolgens moet u aanduiden of er gewonden zijn en of er materiële schade is. Duid bij twijfel steeds "ja" aan. Sommige schade is namelijk niet onmiddellijk waar te nemen. Als er getuigen aanwezig zijn, kan u hun gegevens daar eveneens noteren.
In de kolommen A en B moeten de bestuurders hun gegevens invullen. U kiest elk een kolom. Voor het invullen heeft u uw rijbewijs en boorddocumenten (inschrijvingsbewijs en groene kaart) bij de hand. Een handige tip is dat u op voorhand al de gegevens van uw auto en verzekering kan invullen. In het geval dat er zich een aanrijding voordoet en u wat aangedaan bent, hoeft u zich hier al geen zorgen over te maken.
Vervolgens duidt u op de tekening met een pijl het eerste punt van impact aan. Daaronder vermeldt u of er zichtbare schade is.
In de middelste kolom kan u de omstandigheden aangeven die van toepassing zijn op de situatie. Vergeet niet onderaan te vermelden hoeveel hokjes aangekruist werden, zo kunnen er later geen extra vakjes worden aangekruist in uw nadeel. Er is ook plaats voorzien voor een schets om de situatie extra toe te lichten en voor bijkomende opmerkingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken zoals stortregen, duidelijke dronkenschap van de andere bestuurder en dergelijke.
Ten slotte moet elke bestuurder het formulier ondertekenen onder zijn respectievelijke kolom en neemt elke bestuurder één exemplaar mee (scheiden bij het nietje) waaraan hij niets meer verandert.
Het volledig ingevulde formulier geeft u af aan ons, wij weten wat de te ondernemen stappen zijn. De achterzijde van het document hoeft u overigens niet in te vullen, dat doen wij voor u.
- Na de aanrijding kan mijn voertuig niet meer rijden.
-
Na de aanrijding kan mijn voertuig niet meer rijden, wat moet ik doen?
Uw voertuig moet getakeld worden. Als u een verzekering pechverhelping met dekking van ongelukken heeft, dan kan u beroep doen op deze dienst. Uw wagen wordt dan weg getakeld naar de garage van uw keuze.
Indien u deze verzekering niet heeft, hoeft u niet te panikeren. Uw verplichte autoverzekering biedt ook een takeldienst aan bij ongevallen, ongeacht of u in fout bent of niet. Het nummer van deze dienst staat op uw groen verzekeringsbewijs. - Ik ben tegen een geparkeerd voertuig gereden
-
Ik ben tegen een geparkeerd voertuig gereden maar ik zie niet meteen schade, wat moet ik doen?
Over het algemeen geldt dat als u een aanrijding voelt, dat er schade zal zijn. Wij raden u dan ook aan om een briefje met uw gegevens onder de ruitenwisser van het geraakte voertuig te plaatsen. Indien u dit niet doet en er is schade, valt dit onder vluchtmisdrijf. De sancties hiervoor zijn een fikse boete en een rijverbod van minstens 14 dagen.
- Ik werd aangereden door een bestuurder zonder verzekering
-
Ik werd aangereden door een bestuurder zonder verzekering, wat moet ik doen?
In dit geval kan u terecht bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds (GMWF). Dit komt tussen in aantal specifieke situaties waaronder een aanrijding veroorzaakt door iemand zonder verzekering.
Klik op onderstaande link voor de website van het GMWF:
http://www.fcga-gmwf.be/ - Een BOB veroorzaakt een ongeval met mijn wagen.
-
Is Bob aansprakelijkheid wanneer hij/zij een ongeval met mijn wagen veroorzaakt?
Het beste is om Bob met zijn/haar eigen wagen te laten rijden naar en van het feest. Als dit om omstandigheden niet mogelijk is, maakt u best op voorhand goede afspraken. Het opstellen van een ondertekende tekst waarbij de eigenaar van de wagen de toelating geeft aan Bob om de wagen te gebruiken, kan ook nuttig zijn. Als er in de tekst duidelijk staat dat de eigenaar in geval van schade deze niet op de bestuurder (Bob) wordt verhaald, kunnen er achteraf discussies vermeden worden.
Voor meer informatie kan u een kijkje nemen op de Bob-website:
http://www.bob.be/nl/partytips/partytips.htm/
Of neem contact op met Verzekeringen Claeys BVBA. Wij helpen u graag verder! - Wie mag ik allemaal met mijn wagen laten rijden?
-
Wie mag ik allemaal met mijn wagen laten rijden?
In principe mag u iedereen met een geldig rijbewijs laten plaatsnemen als bestuurder in uw privéwagen. Wij raden u wel aan steeds voorzichtig te zijn wanneer u uw stuur in handen van anderen laat.
Eventuele schade aan derden valt steeds onder uw wettelijk verplichte autoverzekering, maar de schade aan uw wagen niet (tenzij u een omniumverzekering met deze clausule heeft).
Hoewel iedereen (familie, vrienden, kennissen, …) occasioneel met uw wagen mag rijden, moet u wel aan uw verzekeraar laten weten wie de hoofdbestuurder is. Dit is namelijk belangrijk voor het bepalen van de premies.
- Heb ik een extra brandverzekering voor een Kot nodig ?
-
Mijn zoon/dochter zit op kot. Moet ik een extra brandverzekering afsluiten?
Huurders zijn volgens artikel 1733 van het Burgerlijk Wetboek aansprakelijk voor brand, tenzij hij kan bewijzen dat de brand buiten zijn schuld om is ontstaan.
Daarom is het interessant om ook het studentenkot van uw kinderen te verzekeren. Contacteer ons en wij kunnen meestal uw globale brandverzekering uitbreiden. Zo hoeft u geen extra polis af te sluiten en bent u toch zeker van de waarborgen.
- Moet ik als huurder een brandverzekering afsluiten ?
-
Moet ik als huurder nog een extra brandverzekering afsluiten indien de verhuurder al over een brandverzekering beschikt?
Hier kunnen we opnieuw naar artikel 1733 van het Burgerlijk Wetboek verwijzen. Huurders zijn aansprakelijk voor brand, tenzij het kan bewezen worden dat de oorzaak brand buiten de schuld van de huurder ligt.
U sluit dus inderdaad als huurder best een brandverzekering af.
- Mijn zoon/dochter gaat studeren in het buitenland.
-
Mijn zoon/dochter gaat studeren in het buitenland, wat moet ik nu doen?
Wij krijgen deze vraag tegenwoordig wel vaker te horen. Het is normaal dat u als ouder wat ongerust bent als uw kind voor langere periode in het buitenland verblijft. Gelukkig kunnen wij u als verzekeringsmakelaar geruststellen. Dankzij de formule 'student' van Europ Assistance zijn uw studerende kinderen ook in het buitenland verzekerd.
- Ik ben net betrokken geweest bij een aanrijding.
- Hoe moet ik het Europees aanrijdingsformulier invullen?
- Na de aanrijding kan mijn voertuig niet meer rijden.
- Ik ben tegen een geparkeerd voertuig gereden
- Ik werd aangereden door een bestuurder zonder verzekering
- Een BOB veroorzaakt een ongeval met mijn wagen.
- Wie mag ik allemaal met mijn wagen laten rijden?
- Heb ik een extra brandverzekering voor een Kot nodig ?
- Moet ik als huurder een brandverzekering afsluiten ?
- Mijn zoon/dochter gaat studeren in het buitenland.